piątek, 22 listopada 2013

Królewski Pomidorek – świetny do wszelakich dodatków do potraw

Pomidorek jest to owoc a może warzywo od zawsze używane w branży gastronomicznej. Całkiem możliwe, że z tego warzywa cudownego dysponujemy taką możliwością by przyrządzić wszystko niemal zaczynając od przecieru pomidorowego, przecieru, kremu, chutney'u przez kremy z pomidorów, sosy a zakończywszy na ketchupie czy pomidora jako postać lekko usmażoną a tylko ugotowaną.

Gdzie stosujemy pomidora?

Piękne pożegnanie pomidorów „addio” - jak śpiewał artystów z KSP daje do myślenia jest jak strzał w dziesiątkę najczęściej brak nam aromatu pomidorów, w szczególności zimą. I chociaż możemy spotkać dalekie odmiany pomidorów hiszpańskich, greckich lub włoskich w naszych sklepikach tęsknimy za smakiem pomidorów nieuprawianych szklarniowo, rosnących w słoneczku. I to są właśnie pomidory które sprawdzają się najlepiej na różnorodne frykasy by zobrazować np. keczup. Pomidorowy sos zdarza się, że przeistacza się w wyrazisty keczup po dolaniu stosownych gór pomidorów. Praktycznie zawsze jego gruntem jest porządny koncentrat pomidorowy czy też wysokiej klasy sos pomidorowy.

Biznes i komercja na pomidorze

Spopularyzowanie tych soczystych to etap, zapoczątkowany w trakcie XVIII wieku. Firmy, rozpoczęły proces przetwarzania pomidory by przygotować z nich przecudne artykuły jak najlepsze keczupy wpłynęły na rynek fast food.
Powstały najróżniejsze warianty sosu pomidorowego, od zawsze wykorzystywane do no cóz niemal wszystkich przekąsek. Pierwszą kojarzącą się najbardziej z ketchupem przekąską są frytki. Skojarzenie ketchupu z frytkami to arcydzieło kuchenne. Najczęściej lekko wysmażone frytki są serwowane tylko z ketchupem. Keczup specjalnie przystosowany do frytek ma uwydatniać smak zapiekanego ziemniaka. Gdy wygłaszamy tezę o zapiekanym ziemniaku, następną przekąską, nie istniejącą bez keczupu jest zapiekanka. Idealny ketchup do zapiekanek to następna idea na temat popularnego sosu pomidorowego. Ketchup do zapiekanek może też być pysznym dodatkiem.

Wschodni pomidor po orientalnemu

Czerwony pomidor to warzywo, które bytuje niemal od zawsze w każdej kuchni. Kuchnia orientalna znany kebab. Kuchnia wschodu bazuje na wyrazistym smakiem a także różnymi elementami jak curry, imbiru i nie tylko. Nie ma w tym specjalnego zdziwienia, że pomidor pod postacią ketchupu do kebabu jest stosowany w kuchni. Rzadko kto nie zastanawia się jak to by wyglądało kebab bez ketchupu. Ketchup do kebaba powinien być w największej części konkretny w smaku, doprawiony szczyptą kurkumy i innych przypraw.
Niewątpliwie niemal tak samo jest z daniami z grilla. Grillowane dania wymagają odpowiedniej dodatków jako oprawy. A podstawą takiej oprawy są różnego typu sosy, dipy i ketchupy. Gril i idealny ketchup do niego jak kebabowy ketchup powinien uwypuklać smak danych potraw. Grillowanie i ketchup tylko i wyłącznie do grillowania to popularna propozycja w postaci artykułu przetwórni warzywnych w dwóch rodzajach ostrym oraz zupełnie niepikantnym.

Zatopiona w pomidorach pizza

Ostatnia ale nie najgorsza potrawa, która nie ma prawa być bez pomidorowego smaku jest pizza. Włoska kwintesencja i smak, który jest popularny na całym świecie zdecydowanie jest przykładem na idealny układ z ketchupem. Dobry ketchup do pizzy to taki, którego smak jest przesiąknięty mieszanką ziół połączonych z charakterystycznym smakiem pomidora. Jak wiadomo najwyśmienitszym ketchup do pizzy stanowią rozmaite typy najróżniejsze chutneyów oraz ketchupów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz