środa, 26 lutego 2014

Co było pierwsze jajko czy kura??

Pytanie, które spędza sen z powiek, które zastanawia bardzo wielu przestało być zagadką. I co najważniejsze są to 2 hipotezy, które pozostawiają nam wolny wybór. W założeniach profesora Johna Brookfielda to jajko jest tym, co pojawiło się pierwsze. Co zatem zakłada druga teoria? Jak na dłoni widać, że, w drugiej tezie to kura jest pierwsza. Co zaciekawia, to fakt, zarówno hipoteza Brookfielda jak i Collina Freemana nie wykluczają się nawzajem.



Rozwój jajka a ewolucja


Według nas, czyli konsumentów to co było pierwsze, nie jest istotne. Dla smakoszy ważny jest w pierwszej kolejności smak i wielkość jajka, które nabywamy w sklepie lub na bazarze. Specjaliści postanowili rozwiązać ten problem, aby uzyskać w końcu jednoznaczną odpowiedź – co było pierwsze jajko czy kura?

Powołując się na przeprowadzone doświadczenia Brookfielda wynika, że to z jaja zniesionego przez jakiś inny gatunek ptaka powstał, dodajmy, że była to jest to pierwsza kura na ziemi. Prawdopodobnie mutacja miała miejsce na poziomie zygoty, co dało proste rozwiązanie – to jajko było pierwsze.

Druga z hipotez, opracowana przez dr Collina Freemana mówi o tym, że to kura jest wcześniejsza. Jaka przyczyna leży u podstaw tej teorii? Białko, z którego jest zbudowana skorupka, wytwarzane jest w jajowodzie, zatem to kura była pierwsza.
Jak ważna jest ewolucja w przypadku smaku?


Smak jajka – co na niego wpływa? Mniejsze czy większe, które jajka jeść? Wartość odżywcza, na nią w dużym stopniu pożywienie, jakie wyjada kura. To właśnie od tego czynnika zależy zawartość witamin A,K,D,E,B lub takich mikroelementów jak fluor, mangan, jod. Wielkość jaja w dużym stopniu zależy od ile lat ma kurka. Wynik prosty im bardziej wiekowa kura nioska, tym większe jajko. Żółtko, które jak wiemy jest źródłem witamin i minerałów, jak na ironię, jest większe w jajkach, które znoszą młodsze kury.
Bez względu na to czy wybierzemy jajka L czy jajka S warto wybierać najświeższe jajka np. jajka Farmio - http://www.farmio.com/co-to-jest-gmo. Polski producent jaj Farmio, mówi o tym, że kury są karmione karmami bez konserwantów i sztucznych polepszaczy. Smak jaj Farmio jest zatempozbawiony sztucznych wspomagaczy. Bez względu na to czy mamy ochotę na małe czy większe jajka, zawsze sprawdzajmy datę ważności, bo świeże jajka to zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz